To 71o Ελληνικό Ντέρμπι κυριαρχεί στο σημερινό μας κουπόνι μας και καθώς συνοδεύεται από άλλες 6 σπουδαίες δικές μας κούρσες θεωρούμε πως μπορούμε για μία ημέρα να αγνοήσουμε εμείς εδώ το ξένο πρόγραμμα. Η αλήθεια είναι πως κάναμε την μελέτη μας αλλά ούτε καν στη Deauville που προηγείται του Ελληνικού προγράμματος δεν βρήκαμε κάτι που να μας αρέσει, ας μας επιτραπεί και εμάς από εδώ να γράψουμε απλά κάποιες σκέψεις για την σημερινή ημέρα.
Μπορεί το Kentucky, το Epsom, το Prix de l Opera να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φιλίππων όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και εμείς εδώ στον μικρόκοσμο της Ελλάδας πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε μία σπουδαία ημέρα μπροστά μας και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Και το στοίχημα κατά τη γνώμη μας δεν είναι αν θα είναι μεγάλος ο τζίρος του παιχνιδιού αλλά το πόσος κόσμος θα βρεθεί στο Μαρκόπουλο σήμερα και αν θα υπάρχουν οικογένειες με τα παιδιά τους που θα έρθουν να διασκεδάσουν. Οι Ιπποδρομίες ΑΕ έχουν δώσει μεγάλη έμφαση όχι μόνο στο ιπποδρομιακό πρόγραμμα αλλά και στα υπόλοιπα happenings που αφορούν κυρίως τα παιδιά ενώ υπάρχει και η συναυλία όταν θα έχουν τελειώσει οι κούρσες. Οι Άγγλοι περιγράφουν αυτή την μέρα a day out, μία ημέρα δηλαδή που θα βγεις έξω να χαρείς και να περάσεις ωραία και το στοίχημα μπορεί να περάσει σε δεύτερη μοίρα. Το σπορ των ιπποδρομιών έχει τόσο μεγάλη δυναμική που αρκεί να δει κανείς μία κούρσα με τα άλογα και τους αναβάτες να συναγωνίζονται που η εικόνα αυτή εγγράφεται στο μυαλό κάποιου και να τον κάνει να ενδιαφερθεί για πάντα με το αντικείμενο.
Το Ντέρμπι είναι μία κούρσα που παραδοσιακά δίνει μεγάλη τροφή για συζητήσεις ανάμεσα στους φιλίππους πριν την διεξαγωγή του. Το γεγονός πως διεξάγεται στα 2.400μ στα οποία οι διαγωνιζόμενοι πολλές φορές δεν έχουν αγωνιστεί είναι ένα ερωτηματικό και πάντα μπλέκαμε σε μαραθώνιες συζητήσεις εάν ένας ίππος θα μπορούσε να ανταποκριθεί στα μέτρα αλλά μας απασχολούσε και πως θα διεξαχθεί η κούρσα και ποιος θα έδινε τον ρυθμό. Το Ντέρμπι είναι επίσης μία μεγάλη κούρσα και για τους ιδιοκτήτες των αλόγων που συμμετέχουν, τους ανθρώπους δηλαδή που αν δεν δαπανούσαν χρήματα για το χόμπυ τους δεν θα υπήρχαν κούρσες. Το να είναι κάποιος ιδιοκτήτης αλόγων σημαίνει πως μπορεί να ονειρεύεται και ειδικά πριν το άλογο του δει τον στίβο για πρώτη φορά δεν υπάρχει ταβάνι, ίσως το Ελληνικό Ντέρμπι, ίσως η αψίδα του θριάμβου μετά , όνειρα είναι άλλωστε.
Το Ελληνικό Ντέρμπι που θυμόμαστε με μεγαλύτερη ένταση είναι αυτό που κατέκτησε η Πολιτεία, ίσως γιατί μετά την κούρσα και για πολύ καιρό λογομαχούσαμε με φίλους μας για αυτή την διαδρομή. Για εμάς αυτή η ιπποδρομία ήταν σαν μία μονομαχία μεταξύ των τριών περίφημων Άγγλων δρομέων ημιαντοχής Κοε, Οβετ και Κραμ (δεν θυμόμαστε αν έτρεξαν ποτέ και οι τρεις στην ίδια κούρσα) που η τακτική έπαιξε σπουδαίο ρόλο αλλά και η τύχη. Το ωραίο με τις ιπποδρομίες είναι πως μία κούρσα ανάλογα με τον τρόπο που εξελίσσεται μπορεί να έχει διαφορετικό αποτέλεσμα. Δεν είμαστε στο μυαλό των αναβατών αλλά μπορούμε να υποθέσουμε τι σκεφτόντουσαν πάνω στην κούρσα, ο Δημητσάνης υπολόγισε πως αν κάνει μία νορμάλ κούρσα και μπει στην ευθεία μαζί με τον Ορθαγόρα θα χάσει και έτσι αποφάσισε να ξεφύγει αιφνιδιαστικά του αντιπάλου του και ίσως του βγει. Ο Φίλιππος μόλις είδε τον Γκάτσυ να απομακρύνεται θα σκέφτηκε πως αν τον αφήσει μπορεί ο αντίπαλος του να ξεφύγει και να μην τον προλάβει τελικά και έτσι αναγκάστηκε να κυνηγήσει γρήγορα με αποτέλεσμα να καταπονηθούν και οι δύο. Ο Γεωργίου με την Πολιτεία πιθανόν να μην σκεφτόταν τίποτα, αουτσάιντερ ήταν έτσι και αλλοιώς και απλά έκανε την κούρσα του. Αυτό είναι ακόμα και τώρα το αγαπημένο μας Ελληνικό Ντέρμπι αν και δεν είχαμε στοιχηματίσει τίποτα και το θυμόμαστε με συγκίνηση, ήταν μία από τις αγαπημένες μας κούρσες από το Φαληρικό Δέλτα.
Μετά τον καύσωνα των προηγούμενων ημερών ο καιρός αναμένεται να είναι καλός, ας γεμίσουμε τις κερκίδες στο Μαρκόπουλο σήμερα και ας αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν στους παιδότοπους του ιπποδρόμου.